Pécs környéki látnivalók

Pécs környéki látnivalók, kirándulások

Túrázás, kilátók

Mivel Pécs a Mecsek lábánál fekszik, remek kirándulásokat tehetünk a hegységben.

A már említett tévétorony mellett több más kilátó is található. A közelben van a Kis-tubesi, a János- és a Sós-hegyi kilátó is. Ezekhez egy kisebb kirándulással is fel lehet gyalogolni.

Aki vadregényesebb részeken szeretne kirándulni, annak a Kelet-Mecsek a legideálisabb. Itt is számos turistaútvonal van. Legszebb látnivalója a Ferde-vízesés (Tündér lépcső).

Abaliget

Az Abaligeti-barlang a Mecsek hegység leghosszabb, patakos barlangja. Kiépített főága kb. 466 m hosszúságban a kirándulók számára szakvezetéssel látogatható.

A barlang szűk bejárata után végig betonos, kivilágított, így minden korosztály számára remek program. Az út vége egy lépcsőn való felkapaszkodás után egy nagy teremben végződik, ahol csodás alkaű cseppkőképződmények figyelhetők meg.

A barlangban nagy a páratartalom, így a 45 perces időtöltés kifejezetten egészségesen telik el.

Orfű

A Pécstől 15 km-re északnyugatra lévő település legfőbb vonzereje a hatvanas, illetve hetvenes évek során megépített három mesterséges tó: az Orfűi-, a Pécsi-, illetve a Herman Ottó-tó.

Az első kettő turisztikai jellegű, míg a Herman Ottó-tó inkább tájvédelmi jellegű: fürdeni nem, csak horgászni lehet benne.

Az ide látogatók szórakozását, kikapcsolódását és pihenését szabadvízi és kiépített strandok, sportpályák, lovardák, illetve a tavakon horgászati, kajakozási, vitorlázási és csónakázási lehetőség szolgálja.

Harkány és a Villányi-hegység

A várostól déli irányban fekvő Harkány és a tőle keletre húzódó Villányi-hegység szinte kötelező látnivaló, ha Pécsett vagyunk!

Történelem, gyógyvízben pihenés, borozgatás mind része ennek a környéknek.

Harkány egyértelműen a gyógyfürdőjéről híres. Ez Dél-Dunántúl legismertebb fürdője.

A gyógyfürdő környéke egy szép parkosított területen fekszik. Itt sétautakat alakítottak ki, amelyeken szobrok, szökőkutak, virágszigetek helyezkednek el.

A gyógyvízhez kötődik egy legenda is. Eszerint az ördög szerette volna megszerezni Harkát, egy helyi lányt, de ez nem sikerült neki. Mérgében egy hatalmasat ugrott és belebújt a földbe, ahonnan azóta is kénes víz zubog.

Ebből mindössze egy dolog igaz: a víz összetétele kénes, ami görcsoldó és izomlazító hatású, csökkenti a gyulladást, gyorsítja a sejtek regenerálódását. Emellett hatásos bőrgyógyászati (főleg pikkelysömör) és nőgyógyászati problémák (meddőség) kezelésére.

A fürdőhöz egy gyógykórház is kapcsolódik, ahol naponta több mint 800 beteget tudnak kezelni.

De nemcsak a gyógyulás miatt érdemes idejönni! A strandfürdő úszómedencével, több kisebb méretű medencével, csúszdával is rendelkezik.

Érdemes felkeresni a helyi fedett piacot is a buszpályaudvar mellett, ahol változatos áruk, helyi termékek várják az idelátogatókat!

Siklós

Legnevezetesebb látnivalója a város fölé magasodó vár.

A több mint 800 éve épült vár az egyik legjelentősebb magyar reneszánsz építmény. A várban gótikus várkápolna, kínzókamra, fegyver- és hadtörténeti kiállítás, reneszánsz bútorkiállítás láthatók.

Siklóson is található fürdő összesen 12 medencével. Van belső és külső része is, télen-nyáron nyitva tart és wellness-részleggel is rendelkezik.

Villány

Érdemes először szót ejteni a Villányi borvidékről, ami hazánk legdélibb borvidéke. A kis területű Villányi-hegység kedvező klímával és talajadottsággal rendelkezik, így híres – főleg – vörösborok készülnek itt.

A városban emiatt meghatározóak a borhoz kötődő látnivalók. Ilyen a főutcán elhelyezkedő présházak, pincék, amelyekben a régi építészeti stílus mellett remek vendéglátás fogadja a kirándulókat.

Nem meglepő módon van Bormúzeum is, ahol a borászat eszközeit, tárgyi emlékeit és sokféle borospalackot mutatnak be.

Palkonya

A falu pincesora Európában is híres, amely 53 présházat foglal magában. Hűen őrzi a 18. században betelepített szőlőművesek építészeti kultúráját.

Nagy része védett, hét lépcsőben állnak a domboldal lejtőjén.

Itt rendezik meg nyaranta az Ördögkatlan Fesztivált.

Nagyharsány

Villány és Siklós között található ez a település, ami fölött a Szársomlyó magasodik.

A Szársomlyó a Villányi-hegység legmagasabb, 442 méteres hegytömbje, amelyet népiesen Ördögszántotta-hegynek neveznek. Ennek oka, hogy a falu felé eső oldalát hatalmas barázdák szántják.

A település határában van egy szoborpark, ahol helyi kőből vagy a siklósi Rózsabánya hulladékköveiből faragott alkotások láthatók benne.

2020 nyarán adták át a Kikerics-panorámaösvényt, amely a szoborpark mellett a területet is bemutatja. Természetesen csodás kilátások nyílnak az útról.